Choroby grzybowe

Choroby grzybowe

Zboża narażone są na porażenie chorobami już jesienią. Niezwalczone w tym okresie prowadzą one do niedożywienia roślin, gorszego ich przezimowania oraz słabszego wzrostu podczas wiosennej wegetacji. Choroby, które występują jesienią, potrafią przetrwać zimę i zacząć intensywnie rozwijać się już wczesną wiosną.

Do występowania chorób grzybowych przyczyniają się:

  • warunki atmosferyczne (długa i ciepła jesień),
  • błędy agrotechniczne,
  • niedokładnie pokryte resztki pożniwne,
  • samosiewy zbóż,
  • chwasty,
  • nieprawidłowe zmianowanie,
  • źle zaprawione ziarno.

Najbardziej podatne na choroby grzybowe są zboża zasiane we wczesnym terminie i zbyt gęsto. Głównymi gatunkami atakowanymi przez choroby są: jęczmień, żyto i pszenica.

Choroby występujące w zbożach ozimych:

  • jęczmień – mączniak prawdziwy, rdza jęczmienna, rynchosporioza zbóż, plamistość siatkowa, fuzarioza liści,
  • pszenica – mączniak prawdziwy, septorioza paskowana liści, rdza brunatna, fuzarioza liści,
  • żyto – mączniak prawdziwy, rdza brunatna, rynchosporioza zbóż, fuzarioza liści.

Najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie atakującej choroby. Dzięki temu możemy wybrać odpowiedni środek, który skutecznie ograniczy rozwój choroby. Wybierając preparat, należy zwrócić uwagę na zakres temperatury, w jakim substancja czynna działa!

Jeśli mają Państwo problem z rozpoznaniem choroby, to nasi sprzedawcy służą radą. Pomogą w ustaleniu sprawców choroby, wyborze odpowiedniego środka, ustaleniu jego dawki oraz terminu wykonania zabiegu. Fungicydy dostępne są w naszych punktach sprzedaży.

Zapraszamy!

*Środki ochrony roślin należy stosować zgodnie z etykietą.